Google Ads Safety Report 2024: Impactul AI în protejarea ecosistemului publicității online

În 2024, Google a eliminat peste 5,1 miliarde de reclame înşelătoare și a blocat difuzarea sau a restricționat difuzarea de reclame pe mai mult de 1,3 miliarde de pagini.
Google face public Google Ads Safety Report 2024, raportul său anual privind siguranța în publicitatea online, care evidențiază progresele realizate de companie în prevenirea și combaterea publicității înșelătoare pe parcursul anului trecut, contribuind astfel la menținerea unui ecosistem online sigur, susținut de publicitate.
În 2023, tendința principală a fost adopția inteligenței artificiale generative și modul în care aceasta a accelerat analiza conținutului și intervenția împotriva celor care încalcă regulile. Pentru 2024, concluzia esențială este că inteligența artificială nu doar îmbunătățește aplicarea regulilor împotriva reclamelor dăunătoare, ci și crește capacitatea de a împiedica accesul actorilor frauduloși în ecosistemul Google.
Anul trecut, Google a continuat să investească în modelele LLM (Large Language Models — Modele lingvistice de mari dimensiuni), lansând peste 50 de actualizări care le-au îmbunătățit capacitatea și eficiența. Spre exemplu, în cadrul politicilor dedicate publisherilor, modelele bazate pe inteligență artificială au ajutat la detectarea a peste 97% dintre paginile eliminate în 2024.
Iată cifrele care reflectă impactul AI-ului în combaterea publicității înșelătoare în 2024:
- Peste 5,1 miliarde de reclame eliminate
- Peste 9,1 miliarde de reclame restricționate
- 39,2 milioane de conturi de publicitate suspendate
- Peste 1,3 miliarde de pagini restricționate sau blocate
- Sancțiuni aplicate pentru peste 220.000 de pagini ale unor publisheri
Sistemele LLM nu doar că au îmbunătățit aplicarea politicilor, ci au consolidat și capacitatea Google de a preveni abuzurile proactiv, încă din fazele incipiente. Aceste instrumente bazate pe inteligență artificială accelerează investigațiile complexe și sporesc abilitatea de a identifica și bloca acțiunile actorilor rău intenționați. Ca urmare, au fost împiedicate afișarea a miliarde de reclame care încălcau politicile Google. De asemenea, în 2024, o parte semnificativă a acestor eforturi s-a concentrat pe detectarea fraudelor încă din etapa de creare a conturilor, ceea ce a permis blocarea unui volum considerabil de reclame dăunătoare înainte de a fi difuzate. Astfel, majoritatea celor 39,2 milioane de conturi suspendate au fost închise înainte să ajungă să afișeze vreo reclamă.
Adaptarea la noile metode de înșelătorie
Verificarea identității advertiserului reprezintă un alt instrument esențial în prevenirea revenirii actorilor rău intenționați suspendați, asigurând în același timp transparență cu privire la cei care stau în spatele unui anunț. Acest program acoperă acum peste 200 de țări și teritorii, iar în prezent, peste 90% dintre anunțurile vizualizate de utilizatorii Google provin de la advertiseri verificați.
O tendință răspândită în întreaga industrie a fost creșterea numărului de reclame care se folosesc ilegal de imaginea unor personalități publice – actori rău intenționați utilizând conținut video sau audio generat de inteligența artificială pentru a sugera o afiliere falsă cu celebrități, în scopul promovării unor fraude. Pentru a combate acest fenomen, Google a înființat rapid o echipă dedicată de peste 100 de experți care au analizat aceste fraude și au dezvoltat măsuri de contracarare eficiente, inclusiv actualizarea politicii privind denaturarea informațiilor pentru a suspenda advertiserii care promovează astfel de fraude. Ca urmare, au fost suspendate permanent peste 700.000 de conturi de advertiseri care au încălcat politicile. Acest lucru a condus la o scădere de 90% a raportărilor privind acest tip de anunțuri frauduloase în 2024.
Soluții de protejare a integrității electorale
2024 a fost un an important pentru alegerile globale, cu aproximativ jumătate din populația lumii fiind chemată la urne. Eforturile Google de a sprijini integritatea alegerilor nu au fost niciodată mai importante. Ca parte a acestui demers, compania a continuat să extindă în alte țări cerințele de verificare a identității și de transparență pentru advertiserii electorali. Aceste măsuri, care includ mențiuni de tipul “plătit de” și un raport public de transparență al tuturor anunțurilor electorale, ajută utilizatorii din întreaga lume săi dentifice anunțurile electorale și să știe cine a finanțat respectivele campanii. În plus, Google a fost prima companie care a solicitat ca orice conținut generat de inteligența artificială să fie marcat ca atare în anunțurile electorale, în linie cu eforturile de transparență perioada alegerilor.
Doar în ultimul an, Google a verificat peste 8.900 de noi advertiseri electorali la nivel global și a eliminat 10,7 milioane de anunțuri electorale din conturi neverificate. De asemenea, Google a continuat să aplice politicile împotriva afirmațiilor electorale demonstrabil false din întreaga lume.
Mai multe informații pe blogul Google și pagina dedicată raportului Google Ads Safety Report 2024.