Stantare tabla
Stantarea ca proces tehnologic de prelucrare a semifabricatelor din metal iti permite sa obtii produse finite de tip plat sau volumetric, care difera atat in forma cat si in marime. Ca instrument de lucru la efectuarea stantarii poate fi o stampila atasata unei prese sau alt tip de echipament. In functie de conditiile de executie, stantarea tablei se poate face la cald si la rece. Aceste doua tipuri de tehnologie implica utilizarea de echipamente diferite si respectarea anumitor standarde tehnologice.
In plus, fata de diviziunea in stantare la cald si la rece, confectii metalice care urmeaza a fi stantate sunt impartite intr-o serie de alte categorii, in functie de scopul si conditiile tehnologice. Astfel, operatiunile de stantare CNC, in urma carora o parte a tablei este separata, se numeste separare. Aceasta include, in special, taiere si stantare tabla.
Operatiuni de deformare
O alta categorie a unor astfel de operatiuni, ca urmare a modificarii formei tablei stantate, sunt operatiunile de formare a stantarii. Ca urmare a executiei lor, piesele din metal pot fi supuse extrudarii la rece, indoirii si altor procedee de prelucrare a metalelor.
Stantare tabla la rece si la cald
Asa cum s-a mentionat mai sus, exista tipuri de stantare la rece si la cald, care, desi sunt implementate pe acelasi principiu, implica deformarea metalului si au un numar semnificativ de diferente. Stantarea pieselor, presupunand preincalzirea acestora la o anumita temperatura, este utilizata in principal in intreprinderile industriale mari.
Acest lucru se datoreaza in primul rand complexitatii relativ ridicate a unei astfel de operatiuni tehnologice, pentru implementarea calitativa, fiind necesar sa se efectueze un calcul preliminar si sa se respecte cu precizie gradul de incalzire a piesei de prelucrat. Cu ajutorul stantarii, realizate prin tehnologia la cald, astfel de parti cruciale, cum ar fi partea inferioara a cazanelor, precum si alte produse sub forma de emisfere si alte elemente folosite in constructia navala, sunt obtinute din tabla de diferite grosimi.
Stantare tabla la cald
Pentru incalzirea pieselor metalice inainte de stantarea lor la cald, se foloseste un echipament de incalzire, care este capabil sa asigure conditii de temperatura precise. In aceasta functie, pot fi utilizate in special dispozitive de incalzire electrice, de plasma si alte tipuri de incalzire. Inainte de a incepe stantarea la cald, este necesar nu numai sa se calculeze ratele de incalzire pentru piesele care urmeaza a fi prelucrate, dar si sa se realizeze o desenare exacta si detaliata a produsului finit, care va tine cont de contractia metalului la racire.
Stantare tabla la rece
Atunci cand se realizeaza stantarea la rece a pieselor metalice, procesul de formare a produsului finit se realizeaza numai datorita presiunii exercitate de elementele de lucru ale presei pe piesa de prelucrat. Datorita faptului ca semifabricatele pentru stantarea cu tehnologia la rece nu se preincalzesc, acestea nu sunt supuse contractiei. Acest lucru iti permite sa realizezi produse de tip finit, care nu necesita o rafinare mecanica suplimentara. De aceea, aceasta tehnologie este considerata nu doar mai convenabila, ci si optiunea de tratament cea mai eficienta din punct de vedere al costurilor.
Daca se doreste o abordare calificata a dimensiunii si formei spatiilor libere si a taierii ulterioare a materialului, este posibil sa se reduca semnificativ consumul acestuia, ceea ce este deosebit de important pentru intreprinderile producatoare de produse in serii mari. Nu numai tabla sau otelurile aliate, dar si aluminiul si aliajele de cupru pot actiona ca un material bun care poate fi stantat cu succes.